ZIUA DELFINULUI Ocrotește delfinii! Implicarea ta poate salva un prieten

Ziua Delfinului, o sărbătoare de tradiție la Mare Nostrum, va fi sărbătorită anul acesta pe 5 august, de la ora 10:00, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța – co-organizator al evenimentului.

Activitatea se va desfășura pe două secțiuni: un workshop, dedicat partenerilor din programul Monitorizarea și Conservarea Delfinilor din Marea Neagră (D.S.V.S.A. Constanţa, ACCOBAMS România, CMSN Constanţa, ABADL, ARBDD, ANSVSA Constanța, Garda de Coastă, INCDM Grigore Antipa și Green Balkans, Bulgaria s.a.), dar și pentru publicul de toate vârstele, doritor de distracție și iubitor de delfini, avem jocuri și concursuri, iar cei mici pot realiza desene pe asfalt prin intermediul cărora să ne prezinte Marea Neagră în viziunea lor. Atracția principală va fi jocul, de echipă, Treasure Hunt, care înglobează probele: pet bowling, pescuit interactiv, delfinii năzdrăvani, Regele/Regina Mimei, Portalul spre Delfi, toate contra cronometru. Punctajul obținut la fiecare dintre ele se însumează, iar la sfârșitul competiției câștigătorii vor fi răsplătiți cu premii atractive. Toate aceste jocuri pot fi organizate și individual, astfel încât distracția este asigurată pe tot parcursul zilei.

Pe aleea spre Planetarium, vizitatorii vor putea admira o expoziției foto, cu imaginile cele mai reprezentative din acțiunile Mare Nostrum, derulate pe parcursul ultimilor ani, cu ajutorul cărora ne dorim să vă apropiați mai mult de mare și să descoperiți cele trei specii de cetacee existente în Marea Negră. Obiectivul acestei expoziții foto este de a conștientiza oamenii cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător, în special a Mării Negre.

Deși ne pregătim de sărbătoare, nu putem să nu vă prezentăm câteva rezultate îngrijorătoare, în cifre: în anul 2012, din ianuarie până în august au eșuat 146 de delfini pe litoralul românesc, apoi numărul acestora a început să scadă – în 2013, 51; în 2014, 38; în 2015, 36, iar anul acesta – în aceeaşi perioadă, au fost deja 47 de eșuări. Multe exemplare au fost juvenile, care cad cel mai ușor pradă plaselor pescărești. De altfel, aceasta este principalul pericol la care sunt expuși delfinii din Marea Neagră, iar necropsiile efectuate în parteneriat cu ANSVA Constanța, Universitățile de Medicină Veterinară din București, Cluj și Brno-Cehia au certificat că decesul celor mai mulți a survenit în urma edemului pulmonar, pneumoniei și, doar în câteva cazuri, de traumatisme în regiunea craniană şi cea lombară precum şi parazitarea sinusurilor paraaortice, în special la marsuini.

Dacă observați un delfin eșuat, este vital să ne contactați cât mai repede, la numerele de telefon 0241612422 / 0341407432 sau 0763255731 (linie NON-STOP!), pentru a putea interveni la timp și a crește șansele maniferului de a fi salvat.

De asemenea, pe site-ul www.delfini.ro găsiți formularul on-line prin intermediul căruia ne puteți trimite informații cu privire la delfini (vii sau morți).

Persoană de contact: Marian Paiu, office@marenostrum.ro / marian_paiu@marenostrum.ro. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului “Educaţie (de mediu) de nota 10”, co-finanţat de OMV Petrom.

Cecilia Pătrăhău - Responsabil PR - mobile: +40740319631

Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711

Phone/Fax: +40241/612422; +40341/40743
Web:
https://ongmarenostrum.wordpress.com/