Salvaţi delfinii din Marea Neagră!

"S-a deschis sezonul" capturilor accidentale, sâmbătă 20 februarie 2016, cu primul aalin (Tursiops truncatus ponticus) eşuat în nordul staţiunii Mamaia. Specialistul Mare Nostrum a identificat cauza principală a decesului mamiferului: prinderea accidentală într-o plasă de pescuit. Exemplarul a fost preluat cu sprijinul dr. Adrian Bîlbă, de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, pentru efectuarea necropsiei, pentru care au sosit la Constanţa o echipă de medici veterinari, condusă de dr. Teodor Soare, profesor la Univeristatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Este binecunoscut aptul că, odată prins, la adâncime, în plasele pescăreşti, delfinul nu mai poate să respire şi moare asfixiat mecanic. Tocmaii de aceea, Mare Nostrum a implementat proiectul prin care se montează pe aceste plase dispozitive electronice (Pingere sau ADD-uri) de avertizare sonoră a pericolului pentru delfini. Din păcate, mulţi dintre pescari sunt, încă, reticenţi la noile metode de îndepărtare a  delfinilor de plasele de pescuit, şi, din când în când, câte un exemplar sănătos şi tânăr cade în această capcană!

ONG Mare Nostrum este mereu prezentă la datorie în lupta pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră și derulează și în anul 2016 programul Monitorizarea și conservarea delfinilor din Marea Neagră. “Facem un apel și îi încurajăm pe toți cei care observă delfini (atât în libertate, cât și eșuați) să ne anunțe, pentru a ajunge în timp util sau pentru a le oferi asistență în direcția salvării exemplarelor eșuate vii sau preluarea pentru investigații de laborator a celor morți!” – Marian Paiu, Manager proiect. Numerele de telefon la care puteți suna: 0241.612.422 / 0341.407.432 sau 0763.255.731 (linie NON-STOP)! De asemenea, puteți trimite fotografii sau filmări însoțite de localizare (GPS sau reper costier) pe adresa de e-mail office@marenostrum.ro sau marian_paiu@marenostrum.ro.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul programului "Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră", susţinut financiar de campania "Adoptă un delfin".

Esuare_20.02.2016.jpg