În curând, vom afla cauzele eşuării delfinilor

Specialişti din domeniul cercetării, reprezentanţi ai Facultăţilor de Medicină Veterinară de la Universităţile de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Cluj şi Brno (Cehia), de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi de la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinte Agricole a Universităţii Ovidius, din Constanţa, s-au întâlnit cu echipa Mare Nostrum săptămâna trecută, la Constanţa, pentru a coopera la identifica cauzele naturale de mortalitate a cetaceelor în zona noastră. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Programului „Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră”.

Deşi numărul eşuărilor a scăzut la jumătate anul acesta comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (doar 7 faţă de 14), încă nu se ştie exact cauza principală care determină mamiferele să-şi piardă instinctul de conservare şi, în final, viaţa. De asemenea, după montarea dispozitivelor electronice (ADD-uri) pe plasele pescăreşti, s-a constatat o reducere semnificativă a capturilor accidentale.

Tot în cadrul Programului „Monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră”, săptămâna trecută, 40 de persoane au participat la training-ul de instruire pentru voluntarii ce vor activa, în perioada următoare, în cadrul proiectului. Acestea au aflat ce  înseamnă voluntariatul la Mare Nostrum, cum se derulează activităţile în siguranţă (protecţia muncii), conducerea preventivă a ambarcaţiunii, activităţi interzise şi, lucrul cel mai important – care sunt cele 3 specii de cetacee din Marea Neagră, dar şi protocolul de lucru în caz de eşuare, sau observarea în mediul lor natural.
Pe parcursul training-ului am fost informaţi şi cu privire la 3 cazuri  de eşuare (în sudul litoralului, la Costineşti, Saturn şi Mangalia) cât şi despre un delfin aflat în primejdie la Vama Veche. Cazuri la care echipa de intervenţie Mare Nostrum s-a deplasat, iar vestea bună este că delfinul de la Vama Veche a plecat spre larg fără probleme.
ONG Mare Nostrum răspunde permanent la urgenţe şi încurajează populaţia, dar mai ales pescarii să ne informeze cu privire la capturi accidentale, sau apariţia grupurilor de delfini în zona litorală.

Nu uitaţi, dacă osbervaţi un delfin eşuat, contactaţi-ne la numărul de telefon 0763255731, iar pe site-ul www.delfini.ro găsiţi formularul on-line prin intermediul căruia ne puteţi trimite informaţii cu privire la delfini (vii sau morţi).

Proiectul de monitorizare şi conservare a delfinilor din Marea Neagră este co-finantat de OMV Petrom, Kruger-Brent Agency şi Campania Adoptă un delfin.

ONG_Mare_Nostrum.jpg