Monitorizarea şi conservarea delfinilor - rezultate 2012

Pe întreg parcursul anului 2012,  177 de delfini eşuati au fost identificaţi prin intermediul Reţelei de observatori voluntari și în timpul celor 28 de expediţii terestre pe întreg litoralul românesc. Numărul mare de eșuări, comparativ cu anii trecuți, nu este neapărat un indicator al înrăutățirii stării delfinilor, ci un rezultat al muncii noastre, al Rețelei de observatori și numărului mare de membri. De asemenea, anul trecut s-a remarcat prin existența a două perioade de furtuni puternice, spre deosebire de anii trecuți când era doar o singură perioadă în mai-iunie. 

 Din Rețeaua nostră fac parte INCDM, ANPA, ABADL, Garda de Coastă, ANSPSR (Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesioniști și a Salvamarilor din România), pescari, salvamari, marinari, angajați ai porturilor, şi ISJ (Inspectoratul Școlar Constanța) - prin intermediul școlilor participante în Rețea, care desfășoară expediții pe perioada anului școlar.  

Ultimul delfin eşuat a fost identificat de membrii Rețelei în data de 26 decembrie 2012, în Mamaia și se afla în stare de descompunere avansată. Cadavrul era sfârtecat de câini, capul acestuia nemaifiind atașat de corp.

Cauzele mortalității delfinilor sunt cele datorate interacțiunii cu plasele de pescuit, delfinii prezentând urme vizibile ale prinderii accidentale în acestea- cel puțin 60% din cazuri. Nu am efectuat necropsii sau analize pentru a determina cauza morții, ci ne-am pronunțat doar pentru delfinii care prezentau urme vizibile de captură accidentală. 

Ce facem pentru a reduce această problemă?

Desfășurăm un proiect pilot – și anume amplasarea de dispozitive hidroacustice de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit (ADD-uri/PINGERE) pe plasele de pescuit!

În anul 2012 am colaborat cu 7 pescării de pe litoralul românesc, răspândite de la Sulina, Vadu, Corbu, Midia, Costinesti până la Olimp.  Rezultatele obținute sunt îmbucurătoare. Am înregistrat o reducere a capturilor accidentale pe plasele dotate cu ADD de 100%.

De asemenea, am efectuat 12 expediții pe mare în vederea observării și foto-identificării delfinilor care vizitează apele litorale românești (în special Tursiops truncates ponticus și Delphinus delphis ponticus. Phocoena phocoena relicta nu se pretează la identificare prin metoda foto-identificării din cauza similitudinii dintre indivizi precum și mărimii mici a înotătoarei dorsale. Doar pe parcursul a 4 din cele 12 expediții am reușit colectarea de informații necesare metodei. Rezultatele le  puteți consulta în Catalogul de foto-identificare, unde pentru anul trecut avem 18 delfini, noi, identificati. 

În vederea diseminării metodei, am organizat un curs pe metoda foto-identificării, împărțit pe 3 secțiuni (conducători ambarcațiune, fotografi şi cercetători) susținute în cursul lunilor iunie și iulie. Cursul pentru specialiști a fost condus de un cercetător  din cadrul Institutului Tethys, din Italia - de remarcat prezența specialiștilor bulgari din cadrul Institutului de oceanologie Varna, Delfinariului Varna și ai Asociației Green Balkans. 

Nu uitați de numărul gratuit 0800 800 078, la care puteți anunța evenimente ce au ca subiect principal delfinii dar nu numai (orice eveniment legat de mediul înconjurător), de asemenea ne puteți contacta și la numărul de mobil 0763255731. 

Și voi puteți deveni membrii ai Rețele de observatori voluntari! Trimite un e-mail la adresa: marian_paiu@marenostrum.ro

 https://www.facebook.com/delfinimn