Mare Nostrum continuă acţiunile de informare şi de observare a plajelor

Mare Nostrum continuă acţiunile de observare a plajelor şi de informare şi conştientizare a cetăţenilor, din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine, din zona costieră românească, în special a delfinilor” (CONSDELFIROM). Acestea s-au desfăşurat la Sulina, Vadu, Corbu şi Periboina şi au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Mare Nostrum.

În cadrul acţiunilor de conştientizare, care s-au desfăşurat, în localităţile mai sus menţionate, au fost informate aproximativ 1200 de persoane, cu privire la problemele cu care se confruntă delfinii, din Marea Neagră. În ceea ce priveşte acţiunile de observare, acestea au ca obiectiv plajele, în vederea identificării posibililor delfini eşuaţi. Ca urmare a acestor acţiuni, Mare Nostrum a identificat un delfin, din specia Delphinus delphis, pe plaja din Vadu. Din cauza stării avansate de descompunere, nu a putut fi identificat sexul acestuia şi nici cauza eşuării.

Ne dorim ca, prin acţiunile noastre de informare, să-i determinăm, pe cetăţeni, să fie mai receptivi la problemele delfinilor şi, implicit, ale Mării Negre. Informaţiile, oferite de voluntarii noştri, sunt însoţite de materiale informative, care cuprind date suplimentare, referitoare la starea delfinilor din Marea Neagră, dar şi sfaturi despre cum pot fi protejati aceştia. Atât populaţia locală, cât şi turiştii, au fost foarte receptivi la informaţiile primite şi chiar au solicitat date suplimentare, despre proiect şi despre modalităţile de protejare a delfinilor, din Marea Neagră. În ceea ce priveşte acţiunile de observare, pe care le desfăşurăm pe sectoarele de plajă, din zonele vizate de proiect, încercăm să ţinem o evidenţă a delfinilor eşuaţi şi a cauzelor morţii acestora. În timpul acestor acţiuni am găsit un singur delfin eşuat, pe plaja din Vadu. Însă, au mai fost găsiţi 2 delfini, din specia Phocoena phocoena, pe plaja din Mamaia, în urma sesizărilor primite de la turişti”, a declarat Marian Paiu, coordonator activităţi de teren.

Proiectul urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare al populaţiei locale, cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi, accidental, în plasele pescăreşti.

Proiectul este co – finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4, având valoarea totală de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibilă este de 550.047,1 lei (finanţare nerambursabilă FEDR şi buget de stat), iar valoarea, alta decât cea eligibilă, este de 119.883,07 lei.