Informare post-eveniment lansare proiect “Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră”

Problema eşuării delfinilor din Marea Neagră este un subiect care sensibilizează pe oricine. Astfel, proiectele referitoare la monitorizarea şi salvarea acestora suscită un interes deosebit. Dovadă a acestui fapt a fost prezenţa numeroasă a specialiştilor din domeniile: educaţie, cercetare, ecologie, naval şi administrativ la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, din Constanţa, joi, 7 februarie 2013, unde Mare Nostrum a lansat proiectul „Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră”, susţinut financiar de DB SCHENKER.

            Nicolae Papadopol, directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, din Constanţa, a ţinut să remarce că proiectul este binevenit, cu atât mai mult cu cât, datorită verilor toride din ultima vreme, delfinii sunt tot mai numeroşi. Plasele pescarilor sunt principalele capcane pentru delfini, deoarece sunt foarte greu de rupt, spre deosebire de cele monofilament, după cum a declarat Laurenţiu Mirea, preşedintele Federaţiei Pescarilor de la Marea Neagră. Tot el a mai spus că îşi doreşte un parteneriat cu Mare Nostrum, care poate monta dispozitive acustice pentru avertizarea delfinilor şi îndepărtarea lor de aceste plase.

Contraamiralul de flotilă (r) Constantin Aurel, preşedintele Ligii Navale Române, filiala Constanţa, a propus o colaborare cu Direcţia Hidrografică a Marinei Militare, Comandamentul Marinei Militare dar şi cu Administraţia Porturilor Maritime, care ar putea da informaţii despre rutele de migraţie şi un număr estimativ al delfinilor observaţi. Aceste date vor fi publicate în primul catalog realizat de ONG Mare Nostrum.

 La eveniment au mai participat: Laurenţiu Costache, comisar şef al Gărzii de Coastă, Liliana Panaitescu, decan al facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole din Universitatea „Ovidius”, reprezentanţi ai ARBDD, ABADL, APM, ISJ şi numeroşi jurnalişti constănţeni, care au apreciat iniţiativa Mare Nostrum. 

În concluzie, Mare Nostrum a pornit cu dreptul în acest proiect şi are asigurat sprijinul specialiştilor, dar şi al societăţii civile, în monitorizarea şi salvarea delfinilor din Marea Neagră.

22.jpg 11.jpg