Educaţie (de mediu) de nota 10, cu Mare Nostrum

Nelson Mandela spunea "Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea", iar noi suntem de acord că educația reprezintă “motorul” dezvoltării unei societăți durabile. Alterările mediului natural, ca urmare a activităţii umane, s-au accentuat atât la nivel local, cât şi global, motiv pentru care este necesar să creăm noi forme de relaţionare între indivizi, societate și natură pentru a găsi modalități prin care să conviețuim împreună, în armonie.

Noul proiect Mare Nostrum, intitulat “Educație (de mediu) de nota 10”, are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii generaţiilor actuale şi viitoare, prin participarea activă în societate.

În cadrul proiectului vor fi susținute 30 cursuri educative, pentru 500 de elevi ai instituțiilor de învățământ constănțene, care vor învăța, alături de noi, ce reprezintă dezvoltarea durabilă și de ce educația este importantă pentru viitor. Elevii își vor dezvolta creativitatea și abilitățile de lucru în echipă, prin implicarea în proiecte de dezvoltare durabilă, scrise chiar de ei, prin care aceștia vor găsi idei și soluții necesare și atractive pentru școala lor. Proiectele elevilor vor fi incluse în concursuri, iar cele mai bune 3 propuneri de proiecte vor câștiga premii.

Cele 4 evenimente publice cu relevanță pentru mediu: Ora Pământului, Ziua Mediului, Ziua Delfinului, Ziua Mării Negre răspund cerințelor noului nostru proiect. Unul dintre acestea (Ora Pământului) a avut, deja, loc pe data de 19 martie, în Parcul Tăbăcărie.

Preocuparea noastră pentru delfini rămâne constantă, așa că vom organiza 24 monitorizări tereste și 15 acvatice, pentru a culege mai multe informații despre starea şi modul de viaţă al cetaceelor din Marea Neagră.

O altă tematică abordată se referă la deșeurile marine, fapt pentru care am finalizat, deja, prima etapă de monitorizare a deșeurilor întâlnite pe întreg litoralul românesc, conform Ghidului de Monitorizare a Deșeurilor Marine în Mările Europei, un document de orientare în conformitate cu Strategia Comună de Implementare pentru Directiva Cadru a Strategiei Mediului Marin.

Tot în cadrul acestui proiect, vom profita de cele 10 expediţii în ariile protejate din Dobrogea, pentru a le oferi participanţilor o experiență unică și reală, prin descoperirea unor zone complexe din punct de vedere al florei și faunei.

Pentru că ne dorim să creștem eficiența acțiunilor pe care le vom desfășura în cadrul acestui proiect și să avem un suport fizic al informaţiilor, pe care vrem să le împartăşim cu ceilalţi, vom edita și publica un ghid de inițiative eco, în care vor fi incluse diverse exemple de bună practică pentru cei care doresc să afle cum pot adopta un stil de viață mai bun și mai sănătos.

Proiectul “Educație (de mediu) de nota 10” este implementat de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, INCDM “Grigore Antipa”, Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii Constanţa. Proiectul este co-finanțat de către OMV Petrom S.A. și are o durată de 8 luni.