Din seria

În perioada 15 martie - 15 aprilie 2013 au continuat monitorizările terestre ale sectoarelor de litoral, iar în data de 2 aprilie echipa Mare Nostrum s-a confruntat cu primul caz de eşuare. A fost vorba despre o femelă adult de marsuin (Phocoena phocoena relicta), având 130 lungime şi aflată în stare de descompunere avansată.

Echipa a intervenit pentru înregistrarea cetaceului, iar ulterior, acesta a fost transportat către o firmă specializată pentru incinerare.

În termen de 5 zile, au existat 4 cazuri de delfini eşuaţi. Astfel, până pe data de 6 aprilie, au mai urmat încă 3 astfel de cazuri, dar aparţinând speciei Tursiops truncatus ponticus (Afalin). Cel de-al treilea delfin decedat a fost găsit pe data de 5 aprilie, pe plaja din spatele sediului vechi al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Delfinul era mascul şi murise recent, având în vedere starea intactă a coloritului pielii. Mamiferul era un exemplar din specia Tursiops Truncatus Ponticus ce măsura 187 centimetri şi avea înotătoarea codală tăiată. El a murit, cel mai probabil, în urma prinderii în plasele de pescuit, conform concluziilor coordonatorului proiectelor de monitorizare şi conservare a delfinilor, Marian Paiu.

Pe data de 6 aprilie a avut loc cursul de instruire pentru noii voluntari care doresc să se implice în activităţile programului de Monitorizare şi conservare a delfinilor din Marea Neagră, în cadrul căruia s-au înscris 10 voluntari. Ziua cursului a coincis cu ultima eşuare şi, astfel, noii voluntari au efectuat partea practică în teren, pe un exemplar adevărat.

Mare Nostrum a promovat problemele cu care se confruntă delfinii pe canalele media atât scrise cât şi audio-vizuale, având apariţii chiar şi pe canalele naţionale PRO TV, ANTENA 1, TVR 1, DIGI 24 etc.

De asemenea, în ultima săptămână au fost puse la punct echipamentele pentru expediţiile marine, pentru ca în săptămâna următoare echipa Mare Nostrum să înceapă aceste activităţi.

Nu uitaţi de numerele la care ne puteţi semnala prezenţa delfinilor: 0800 800 078; 0763255731, sau prin intermediul formularului on-line de pe site-ul www.delfini.ro

IMG_0030.JPG IMG_0367.JPG