Delfinii monitorizaţi de Mare Nostrum în 2013

Organizaţia Ecologistă Neguvernamentală “Mare Nostrum” a prezentat, săptămâna trecută, rezultatele Programului “Monitorizarea şi conservarea delfinilor de pe litoralul românesc al Mării Neagre” pentru anul 2013 în cadrul unei conferințe, la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanţa.

În cadrul acestui program s-a creat o Rețea de observatori voluntari, alcătuită din 838 de elevi și 53 de profesori din 30 de instituții de învățământ partenere.

S-au derulat 10 campanii de informare și conștientizare de tip caravană, în cadrul cărora 11588 de persoane au fost informate, în mod direct.

S-au efectuat 35 de expediții terestre de monitorizare și au fost înregistrați l7 delfini. Timp de 31 de zile, echipa Mare Nostrum a fost pe mare și a observat 141 de cetacee.

S-au desfășurat 48 de intervenții rapide la cazuri de eșuare, iar pentru 6 exemplare s-au efectuat necropsii pentru determinarea cauzei morții.

S-au achiziționat 100 de dispozitive de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit, din care, 60 au rămas amplasate și funcționale în 5 unități pescărești partenere.

Deasemenea am efectuat 20 de vizite la unitățile pescărești.

În anul 2013 numărul cetaceelor eșuate a fost doar de 65 de exemplare spre deosebire de anul trecut, când s-au înregistrat 177.

La întâlnirea de săptămâna trecută, de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanţa, au participat 23 de reprezentanți ai instituțiilor partenere (Garda de Coastă, Liga Navală, APM, Delfinariu, ISJ) și ai finanțatorilor – OMV Petrom și DP World.

Datele obţinute vor fi de un real folos atât pentru cercetătorii români, dar şi pentru cei din ţările riverane Mării Negre, care vor vor putea face noi estimări ale populaţiilor de delfini şi a rutelor de migrare ale acestora.

Programul a fost susţinut financiar din Campania “Adoptă un delfin” şi cofinanţat de către OMV Petrom, Schenker Romtrans, DP World.

DSC05644.JPG