A fost efectuat un studiu internaţional aerian pentru cetaceele din partea de Nord Vest a Mării Negre

Un studiu aerian internațional a cetaceelor ​​din Marea Neagră a fost efectuat în perioada 1 - 12 iulie 2013. Cu participarea unui expert român din partea Mare Nostrum - dl Marian PAIU.

Studiul a fost realizat în cadrul "Studiilor pentru punerea în aplicare a unei politici comune în domeniul pescuitului: impact negativ asupra populațiilor de cetacee din Marea Neagră", implementat de compania de consultanță, engleză, MacAlister Elliott & Partners Ltd și finanțat de către Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit a C.E. Echipa stiintifica a proiectului include experți din Bulgaria (IFR Varna și IO - BAS, Varna), România (Institutul National de Cercetare Marină și Dezvoltare "Grigore Antipa", Constanța), Turcia (TUDAV și Universitatea din Istanbul), Ucraina (BREMA laborator și Consiliul Mării Negre pentru mamifere marine, Simferopol și Institutul pentru pescuit și Oceanologie, Kerč) și Marea Britanie (Saint Andrews University, Scoția).

Scopul principal al studiului a fost de a obține date referitoare la numărul total de cetacee din Marea Negră, deoarece nu există date privind densitatea populației, distribuției și abundenţă a celor trei specii. Colectarea de informații cu privire la acești indicatori se numără printre acțiunile prioritare stabilite în Planul pentru Conservarea Cetaceelor ​​Mării Negre, dezvoltat de un grup de experți sub egida ACCOBAMS și Comisia Mării Negre în 2006 și adoptat de-a treia Conferință a părților de ACCOBAMS în anul 2007.

A fost aplicată o metodologie bine testată. folosind un avion de dimesniuni mici (Partenavia P-68), dotat cu geamuri special proiectate, pentru a permite observații şi direct sub avion. Dr. Simone Panigada, vice-presedinte al Institutului Tethys, Italia, a fost liderul echipei. Echipa de patru observatori: Giancarlo Lauriano - Ispra Italia, Marian Paiu - Mare Nostrum ONG, România, Dimitar Popov- Green Balkans, Bulgaria și Arda Tonay - TUDAV / Universitatea din Istanbul, Turcia. Michele Albertario din Italia, pilotul avionului MACH 014. Informaţiile ce au fost obținute în timpul zborurilor, vor fi acum prelucrate prin metode statistice pentru a calcula numărul, distribuția și densitatea populațiilor de cetacee studiate.

Mai multe despre cele trei specii de cetacee din Marea Neagră ...

Cetaceelor ​​din Marea Neagră sunt identificate ca sub-specie separată, ca urmare a caracterului închis al mării.

Toate cele trei specii sunt incluse în Lista Roșie a IUCN:

Marsuin (Phocoena phocoena relicta) - pe cale de dispariție (EN)

Afalin (Tursiops truncatus ponticus) - pe cale de dispariție (EN)

Delfin comun (Delphinus delphis ponticus) - vulnerabile (VU)

Informații cu privire la numărul și distribuția lor în Marea Neagră este crucială pentru identificarea gradul de impact uman și planificarea și implementarea unor programe adecvate de conservare.

Mai multe despre implicarea Mare Nostrum ...

Mare Nostrum este o organizație implicată în cercetarea și conservarea cetaceelor ​​Mării Negre. Organizaţia a fost înfiinţată în 1994 iar activitățile dedicate cetaceelor în 2001. O rețea voluntară pentru colectarea datelor privind cetaceele eșuate, funcționează din anul 2001, fiind realizată de către organizație. În 2006, Mare Nostrum a introdus foto-identificare ca metodă de cercetare a delfinilor pentru prima dată în România. Mare Nostrum, ca parte a "Planului de acțiune pentru conservarea cetaceelor ​​din zona românescă a Mării Negre " a prezentat o propunere de includere a metodelor (foto-identificare, eşuări, observări și capturi accidentale), ca o parte din metodele aprobate oficial a sistemului Național de Biomonitorizarea. Rezultatele, obținute de Mare Nostrum, au câștigat recunoașterea internațională cu acceptarea organizației ca un partener oficial al ACCOBAMS (Acordul privind conservarea cetaceelor ​​din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona adiacentă a Atlanticului), în 2013. ACCOBAMS este un acord inter-guvernamental pentru conservarea biodiversității marine din Marea Mediterană și Marea Neagră. Acordul este parte a Convenției privind conservarea speciilor de animale sălbatice migratoare (Convenția de la Bonn).