2015 Ziua Cetaceelor ACCOBAMS

Data de 5 iunie a fost desemnată Ziua Cetaceelor ACCOBAMS, anul acesta având loc prima festivitate, iar în anii ce vor urma sperăm că toate ţările partenere ACCOBAMS (în număr de 23) vor adopta acest eveniment.

Acesta are ca scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la impactul activităţilor umane asupra conservării cetaceelor, în special a poluării cu deşeuri marine (plutitoare) şi zgomotul subacvatic care perturbă în mod semnificativ durata de viaţă a cetaceelor.

Ziua Cetaceelor oferă, prin urmare, o oportunitate de a educa publicul şi elevii din instituţiile de învăţământ cu privire la aceste ameninţări. Departamentul Conservarea biodiversităţii al ONG Mare Nostrum (partener oficial ACCOBAMS), împreună cu punctul focal ACCOBAMS din România (stabilit în cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare Marină "Grigore Antipa") se alătură acestei iniţiative a Secretariatului ACCOBAMS.

În acest an, mesajul principal este "Adoptă un comportament responsabil, în special când sunteţi pe o ambarcaţiune prin colectarea deşeurilor, în special cele din plastic, şi nu aruncarea lor peste bord, precum şi păstrarea unei distanţe minim 100 m de cetacee.  Conservarea cetaceelor e treaba tuturor." Cetacean conservation is everybody`s business.

accobams_posterweb.jpg