Let’s save our dolphins! – Să salvăm delfinii!

Finanţator: EUROTIN

Perioada: august 2000 – noiembrie 2001

Scopul proiectului: combaterea atitudinii pasive şi a insuficientei implicări a tinerilor, în acţiunile de protecţie a mediului, în general, şi a delfinilor, în special. 

Obiective:

- creşterea nivelului, de implicare directă, a tinerilor voluntari, din oraşele costiere româneşti, în evaluarea problemelor de mediu actuale ale Mării Negre şi promovoarea de soluţii viabile, pentru acestea, în special pentru conservarea delfinilor;

- sistematizarea şi actualizarea, cu ajutorul voluntarilor, a informaţiilor referitoare la starea actuală a populaţiilor de delfini, din zona litoralului românesc, precum şi identificarea măsurilor, care pot fi luate pentru conservarea acestora;

- oferirea unui număr minim de 5000 de tineri, din oraşele, de pe litoral, posibilităţi directe de educare şi conştientizare ecologică (materiale suport pentru educaţie în cadrul şcolii, expoziţie itinerantă, campanie publică), cu privire la necesitatea şi importanţa voluntariatului, pentru conservarea delfinilor şi stoparea problemelor, de mediu, ale Mării Negre.

Elemente inovatoare la nivel naţional:

- Evaluare a populaţiilor de delfini, din largul coastelor româneşti, în parteneriat cu instituţiile competente, în domeniu (INDCM „Grigore Antipa” şi Delfinariu Constanţa), exclusiv de către tineri voluntari, elevi şi studenţi.

- Expoziţie itinerantă dedicată delfinilor, din Marea Neagră, care va fi deschisă, în 25 de şcoli şi licee, din oraşele costiere româneşti, precum şi în Delfinariul din Constanţa.

- Prima prezentare multimedia pe CD – ROM, în limba română, a problematicii declinului populaţiilor de delfini, din Marea Neagră.

- Activităţi de promovare a educaţiei, pentru mediu, în şcoli şi licee, susţinută de o puternică campanie publicitară radio – televizată, la nivelul zonei costiere româneşti.

Activităţi desfăşurate:

- Curs de instruire a voluntarilor „Monitorizarea delfinilor la ţărmul românesc al Mării Negre” – august 2001, fiind adresat unui număr de 25 de voluntari, elevi şi studenţi. Cursul a beneficiat de colaborarea şi participarea consultanţilor, de specialitate, de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Delfinariu şi Institutul Naţional de Dezvoltare şi Cercetare Marină “Grigore Antipa” Constanţa.

01.jpg 02.jpg

- Monitorizarea delfinilor eşuaţi, de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, de la Periboina la Vama Veche.

03.jpg 04.jpg

- Observarea prezenţei delfinilor, în mediul natural.

05.jpg

- Organizarea de campanii publice: Ziua Delfinului – marcată, în premieră, la Marea Neagră (6 august 2001) şi Ziua Internaţională a Mării Negre (31 octombrie 2001).

06.jpg 07.jpg08.jpg

Proiectul a fost desemnat, în cadrul Premiilor Ford pentru Conservarea şi Protecţia Mediului, pe anul 2000, câştigător al marelui premiu în valoare de 2 500 USD.