Săptămâna delfinului

Ziua delfinului - 2019

O desfășurare mai aparte a evenimentelor a fost de Ziua Delfinului, unde a fost organizat un treasure hunt, dar și o întrevedere cu autoritățile și factorii de decizie locali. Cele două evenimente s-au desfășurat în paralel, treasure hunt-ul s-a desfășurat în zona peninsulară a Constanței, iar intrevederea s-a desfășurat pe mare la bordul ambarcațiunii Coralia.

La bordul vasului, reprezantații Mare Nostru împreună cu autoritățile locale, printre care Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, Garda de Coastă – Poliția de Frontieră, Primăria Municipiului Constanța și Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, au discutat modul în care se poate colabora mai eficient pentru conservarea cetaceelor din apele teritoriale românești. poza2.jpg

Ziua delfinului - 2018

O desfășurare mai aparte a evenimentelor  a fost de Ziua Delfinului, unde a fost organizat un atelier de discuții intitulat ”Cum asigurăm eficient conservarea cetaceelor din Marea Neagră”. Scopul acestui atelier a fost de a prezenta problemele legate de conservarea cetaceelor din Marea Neagră, dar și de a identifica soluții pentru a atinge obiectivele directivei cadru ”Strategie pentru mediul marin” și anume de a atinge starea bună a ecosistemului marin până în 2020.

Atelierul de disctuții a reunit peste 20 de reprezentanți ai autorităților responsabile de implementarea legislației cu privire la conservarea cetaceelor din Marea Neagră. Printre aceștia enumerăm reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Institutul de Cercetare – Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, GeoEcoMar și Agenția de Protecția Mediului, ACCOBAMS etc.

În urma acestor discuții au rezultat un set de măsuri care sunt necesare pentru a eficientiza activitățile dedicate protejării cetaceelor. Măsurile au fost împărţite pe trei categorii: politici, instituțional și resurse.

La nivel de politici au fost identificate măsurile cu privire la actualizarea legislației în vigoare cu privire la Planul de acțiune dedicat conservării cetaceelor prin includerea ultimilor rezoluții ACCOBAMS, dar și din domeniul pescuitului privind selectivitatea uneltelor de pescuit.

La nivel instituțional au fost identificate măsurile cu privire la implicarea mai accentuată a autorităților locale și naționale, dar și colaborarea acestora cu institutele de cercetare pentru a crește eficacitatea conservării cetaceelor. De asemenea, s-a identificat lipsa proiectelor de cercetare privind protecția și conservarea acestora.

La nivel de resurse măsura necesară pentru a crește gradul de conservare este acela de a asigura o finanțare constantă și pe termen lung din partea ministerelor. 

poza1.jpg

Ziua delfinului - 2015

În luna august, la fel ca în fiecare an, am sărbătorit Ziua Delfinului, de data aceasta chiar la Constanţa!A coincis cu deschiderea unei expoziţii educative în parcul "Ţara piticilor" din Tăbăcărie. La eveniment au luat parte, copii, părinţi dar şi bunci şi mai ales presa audio-vizuală.

Pe lângă expoziţia de panouri de informare, am derulat o serie de jocuri educative şi mai ales jocuri de rol în încercarea de a salva un delfin aflat în primejdie.

colaj expozitie_1.jpgtabara_raport.jpg

Anul acesta pe lângă festivitate am continuat activitatea cu o tabără eco-educativă intitulată "Eco tabara - Eco voluntar". Am realizat un program educativ pentru 16 elevi din şcolile şi liceele constănţene. Elevii au trecut prin emoţiile unui concurs pentru a-şi câştiga locul în tabără.

Programul taberei a inclus sesiuni teoretice îmbinate cu probe practice dar mai ales expediţii în natura şi sesiuni de dezvoltare personală.

Ziua Delfinului - 2014

Pe data de 6 august 2014, în fața sediului Radio Constanța/Radio Vacanța, din Mamaia, ONG Mare Nostrum a sărbătorit, cu jocuri și premii, Ziua Delfinului alături de turiștii și locuitorii aflați pe plajă sau veniți special.

Activitatea desfășurată a constat în jocuri educative, dedicate conștientizării asupra problemei deșeurilor întâlnite pe plaje și necesității protejării viețuitoarelor marine, prezentări, demonstrații de prim ajutor sau intervenție în cazurile de eșuare a cetaceelor. Iar ca o paranteză, am derulat o intervenție pentru salvarea unui cormoran ce a fost adus la cortul nostru, pasărea a fost transportată de urgență colegilor medici din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Dintre jocuri putem enumera: Pescuit educativ, PET bowling, Salvează delfinii!, Cine știe câștigă. Cei peste 150 de copii participanți ne-au dat un feedback pozitiv iar la final am avut și câștigători ce au primit premii, printre care și accesorii utile continuării vacanței la mare.

Le mulțumim tuturor pentru participare și îi așteptăm și anul viitor.

colaj_ZD.jpg


Ziua Delfinului  - 2013

 Anul acesta am avut ocazia ca pe lângă evenimentul Mare Nostrum de celebrare a Zilei Delfinului, eveniment sărbătorit pentru prima dată în România de către organizaţia noastră, să ne petrecem o jumătate de zi cu un grup de copii aflaţi în tabără la Eforie Nord, copii instituţionalizaţi.

Astfel am organizat o festivitate ce a cuprins mai multe activităţi dintre care enumerăm târg eco, jocuri şi concursuri pe faleza din zona Radio Mamaia,  precum şi sesiuni de informare, training-uri şi campanii de conştientizare.

ZD2013.jpg

Ziua Delfinului la Sulina - 2011

 Ziua delfinului de anul acesta am decis să o organizăm la Sulina, oraş şi port liber în judeţul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră. Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Am ţinut foarte mult să organizăm această zi cu o semnificaţie majoră pentru noi, la Sulina, de dragul oamenilor pe care i-am găsit în trecut şi cu care încă colaborăm precum şi pentru membrii reţelei de Observatori voluntari pentru salvarea delfinilor din cadrul Liceului teoretic Jean Bart.

Scopul evenimentului este de a creşte gradul de informare şi conştientizare a turiştilor şi a comunităţii locale, cu privire la necesitatea protejării biodiversităţii marine, mai ales a celor trei specii de delfini, din Marea Neagră. Astfel am ales ca şi anul acesta evenimentul să se desfăsoare pe plajă, organizând un concurs de figurine, în nisip, şi a unei campanii de informare şi conştientizare a cetăţenilor precum şi o expediţie de monitorizare împreună cu persoanele înscrise.

Considerăm că activitatea a fost un succes, mărturie stând numărul mare de participanţi la eveniment.

ZD2011.jpg


Ziua Delfinului - 2010

Anul acesta Mare Nostrum a organizat Ziua Delfinului Vadu. Evenimentul a avut loc în data de 7 august şi s-a desfăşurat în cadrul proiectului ‚‚Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească, în special a delfinilor” Scopul evenimentului a fost de a creşte gradul de informare şi conştientizare a turiştilor şi a comunităţii locale, cu privire la necesitatea protejării biodiversităţii marine, mai ales a celor trei specii de delfini, din Marea Neagră. Anul acesta, activităţile, din cadrul Zilei Delfinului, au constat în organizarea unui concurs de figurine, în nisip, şi a unei campanii de informare şi conştientizare a cetăţenilor. Câştigătorii concursului de figurine în nisip au primit pe lângă diplome şi bilete cadou, pentru vizitarea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (Delfinariu).

image001.jpg image002.jpg
image003.jpg
image006.jpg
image007.jpg
image008.jpg

SĂPTĂMÂNA DELFINULUI

În fiecare an, ONG Mare Nostrum sărbătoreşte “Săptămâna Delfinului”, organizând campanii publice de informare şi conştientizare. Aceasta este o oportunitatea de a aduce, în atenţia localnicilor şi turiştilor, problemele cu care se confruntă cele trei specii de delfini, din Marea Neagră, şi de a-i implica activ, în identificarea soluţiilor.

“Săptămâna Delfinului” este cadrul general al mai multor tipuri de activităţi: campanii de informare, piese de teatru, expoziţii de desene, concursuri, emisiuni radio şi TV, precum şi publicarea de articole, în presă, referitoare la conservarea delfinilor.

Campaniile de informare se adresează locuitorilor zonei costiere şi turiştilor, aflaţi, în vacanţă, pe litoral, şi au drept scop determinarea implicării active a publicului, în protecţia şi conservare a delfinilor şi a habitatelor acestora.

Campaniile constau, în amplasarea unor Ecocentre de informare, în cadrul cărora voluntarii Mare Nostrum distribuie pliante, postere, cărţi poştale şi autocolante, referitoare la problematica delfinilor. Astfel de centre de informare sunt amplasate, în Constanţa, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

O altă modalitate de focalizare a atenţiei, asupra tematicii evenimentului, o reprezintă piesele de teatru, care sunt realizate de către elevi din şcolile şi liceele constănţene, precum şi desenele pe asfalt, picturile, colajele şi alte tipuri de lucrări, reunite într-o expoziţie, în aer liber. Toate acestea ilustrează aspecte legate de biodiversitatea marină şi focalizează atenţia, asupra problematicii delfinilor, din Marea Neagră.

De asemenea, emisiunile radio şi TV urmăresc captarea atenţiei întregului public, în sfera conservării delfinilor şi determinarea implicării, în masă, în implementarea acestui aspect. Publicarea, în presă, a articolelor legate de delfini, urmăreşte acelaşi scop.

Totodata, “Săptămâna Delfinului”, este o ocazie, în plus, pentru comunitatea ştiinţifică de a se reuni, în cadrul unor seminarii şi conferinţe, pentru a discuta, identifica şi pune bazele implementării unor soluţii viabile. Acestea vor duce, în cele din urmă, la conservarea şi managementul durabil al cetaceelor şi al habitatelor acestora. 

Campania se bucură de o bună vizibilitate, atât la nivel local, cât şi naţional, susţinută de campanii de presă, articole şi reportaje, dar şi de concursuri radio şi materiale promoţionale, distribuite de voluntarii Mare Nostrum.

Anual, sunt produse pliante, postere, stick – ere, pentru informarea publicului, iar, voluntarii Mare Nostrum, se individualizează prin tricouri şi şepci inscripţionate cu mesajul campaniei.

Săptămâna delfinului” are rolul de a combate atitudinea pasivă, datorată lipsei de informare, şi insuficienta implicare a publicului, în conservarea delfinilor din Marea Neagră.

Săptămâna Delfinului

– August 2001 –

Organizatori: ONG Mare Nostrum

Activităţi:

 • Conferinţă de presă
 • Masă rotundă cu tema ”Delfinii în pericol” !?”
 • Amplasarea EcoCentrelor de Informare

 • Distribuire de materiale informative privind problematica Mării Negre, în general, şi a delfinilor, în special: pliante, postere, steguleţe, baloane, autocolante;

 • Expoziţie de colaje realizate de elevi ale şcolilor generale pe tema „Delfinii în pericol?!/ Să salvăm delfinii!”;
 • Moment artistic susţinut de elevi de la Clubul Elevilor, Liceul de Artă şi Teatrul de Păpuşi, pe tema “Să salvăm delfinii!”
 • Concursuri radio
 • Lansarea CD-R educaţional având ca tematică protejarea delfinilor, Pagină WEB


Săptămâna Delfinului

–2002 - 2004 –

Organizatori: ONG Mare Nostrum, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariu Constanţa.

Activităţi:

 • Expoziţie itinerantă (în staţiunile de pe litoral), care a reunit fotografii şi informaţii, cu privire la problematica celor trei sepcii de delfini, din Marea Neagră

 • Expoziţie “Cetaceele lumii“, în incinta Delfinariului Constanţa

 • Proiecţii de filme documentare despre viaţa delfinilor
 • Amplasarea EcoCentrelor de Informare la Delfinariul Constanţa, pe plajele din Constanţa, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun şi Mangalia

 • Distribuire de materiale informative privind problematica Mării Negre, în general, şi a delfinilor, în special


 • Expoziţie de picturi cu tema “Delfinul între mit şi realitate“, realizate de către elevi

 • Moment artistic prezentat de elevii Şcolii Generale Nr. 15 Constanţa


 • Concursuri radio având, ca tematică, problematica celor trei specii de delfini, din Marea Neagră
 • Campanie mass – media realizându-se un spot TV, pentru promovarea proiectului şi a scopului principal al acestuia: conservarea delfinilor

Săptămâna Delfinului

– August 2005 –

Finanţator: GEF – SGP

Scop: Creşterea gradului de informare şi conştientizare a problemelor cu care se confruntă populaţiile de delfini, din Marea Neagră, în rândul turiştilor şi localnicilor. În acest fel se urmăreşte sensibilizarea şi implicarea activă a acestora, în vederea asigurării condiţiilor de conservare şi refacere a populaţiilor de delfini, din Marea Neagră.

Obiective

· Informarea opiniei publice despre lansarea unui nou proiect, implementat de către ONG Mare Nostrum, privind conservarea delfinilor, din zona costieră românească, prin intermediul unei conferinţe de presă, la începutul lunii august, în prezenţa reprezentanţilor mass – media locale.

· Conştientizarea a peste 8.000 de turişti şi localnici, cu privire la problematica delfinilor, din Marea Neagră.

· Implicarea activă a turiştilor şi localnicilor, în acţiuni de conservare şi refacere a populaţiilor de delfini, din Marea Neagră.

Activităţi desfăşurate

· Conferinţa de presă

- Data: 4 August 2005

- Locaţie: Sala de conferinţe Decebal a Hotelului IBIS din Constanţa

- Obiectiv: informarea opiniei publice despre un nou proiect implementat de ONG Mare Nostrum, privind Conservarea delfinilor, din zona costieră românească

La conferinţa de presă au participat 15 jurnalişti, parteneri de proiect, echipa Mare Nostrum şi voluntari.

Promovare media/ Materiale promoţionale

Au fost realizate materiale promoţionale (pliante şi postere) distribuite jurnaliştilor şi participanţilor, la eveniment.

Articole în presă şi emisiuni radio, care au anunţat activităţile:

· 4 apariţii, în presa scrisă locală – Ziua de Constanţa, România Liberă – Ediţia de Dobrogea, Telegraf, Observator

· 4 apariţii radiofonice – Radio SKY, Radio Constanţa, Radio Neptun, Radio MIX

· 2 apariţii televizate – Realitatea TV, TV MTC

· Caravana delfinului

Perioada: 8 – 10 august 2005

Locaţia: Plaja Mamaia – Hotel Meridian; Plaja Costineşti – Restaurant Albert; Plaja Mangalia – Terasa Laguna

Obiectiv: Conştientizarea a peste 8.000 de turişti şi localnici, cu privire la problematica delfinilor, din Marea Neagră, urmărindu-se implicarea activă a turiştilor şi localnicilor, în acţiuni de conservare şi refacere a populaţiilor de delfini, din Marea Neagră.

Campania „Săptămâna Delfinului” este cadrul general de transmitere a mesajului către public.

Au fost amplasate 3 EcoCentre de informare pentru turişti şi localnici, pe plajele din Mamaia, Costineşti şi Mangalia, prin intermediul cărora au fost informaţi cetăţenii, despre cele 3 specii de delfini, din Marea Neagră şi despre problemele cu care aceştia se confruntă.

La această acţiune au participat 18 voluntari Mare Nostrum, instruiţi în prealabil, care au împărţit materiale informative (4 000 pliante, 800 postere).