Sprijinirea implementării MSFD în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor (D1) și monitorizarea zgomotului (D11) pentru obținerea unei stări ecologice bune - GES ”- CeNoBS

CO-FINANȚATORI:

Uniunea Europeană prin Comisia Europeană în cadrul Direcției Generale Mediu (DG ENVIRONMENT)

Secretariatul ACCOBAMS 

Buget: 548285Euro

Perioada: ianuarie 2019 - decembrie 2020

Activitățile propuse vor completa lipsa datelor de fond privind distribuția/abundența populațiilor de cetacee și despre incidența capturilor accidentale.

Principalele obiective sunt:

- evaluarea criteriilor D1(mamifere marine) referitoare la cetacee și stabilirea valorilor pragurilor

- evaluarea și sprijinirea dezvoltării monitorizării D11 (zgomot) în Marea Neagră

- consolidarea coordonării între regiunea Mării Negre prin diseminarea activităților, rezultatelor și rezultatelor proiectului.

CONTEXTUL

Lipsa datelor de fond privind distribuția / abundența populațiilor de cetacee, incidența capturilor accidentale, precum și lipsa expertizei naționale pentru punerea în aplicare a monitorizării eficiente a zgomotului reprezintă trei dintre cele mai mari probleme pentru toate țările europene de coastă.

Directiva-cadru privind Strategia pentru mediul marin (MSFD) reprezintă pilonul Uniunii Europene, care are ca obiectiv obținerea calificativului Good Environment Status (GES) în apele marine europene până în 2020. Marea Neagră este una dintre cele mai vulnerabile mări regionale, iar România și Bulgaria sunt cele 2 țări europene responsabile de punerea în aplicare a acestei directive cadru, în strânsă colaborare cu celelalte țări din afara UE.

PARTENERII

Partenerii implicați în proiect sunt România și Bulgaria, Ucraina, Monaco și Turcia. De asemenea, autorități competente din România și Bulgaria sunt parteneri ai proiectului: Ministerul Apelor și Pădurilor al României și Directoratul Bazinal al Mării Negre din Bulgaria, alături de instituțiile responsabile cu implementarea științifică a MSFD, Institutul de Oceanologie - Academia Bulgară de Științe IO-BAS și Institutul de Cercetări și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" - INCDM. Organizațiile neguvernamentale din Green Balkans (Bulgaria) și Mare Nostrum (România) sprijină aceste institute în implementarea activităților de monitorizare a cetaceelor ​​D1. Partenerii din țările terțe, implicați în activitățile proiectului sunt Centrul științific ucrainean de ecologie a mării (UkrSECS), Fundația pentru Cercetare Marină din Turcia (TUDAV), Universitatea Tehnică Karadeniz (KTU) și Secretariatul Permanent al Acordului privind conservarea cetaceelor ​​din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona adiacentă a Atlanticului (ACCOBAMS).

Principalul output: Prima expediție de amploare pentru înregistrarea cetaceelor din Marea Neagră! 

Programul de monitorizare continuă paralel cu acest proiect care acoperă o mică parte din activitățile incluse în program.

Astfel echipa Mare Nostrum continuă activitatea dedicată cetaceelor, iar în cazul în care observaţi delfini vă rugăm să ne informaţi la numerele de telefon 0763255731, 0241 612 422 sau prin intermediul adresei de e-mail office@marenostrum.ro sau chiar accesând formularul electronic de pe site.

 Puteţi să ne susţineţi financiar prin intermediul campaniei "Adoptă un delfin" sau dacă doriţi să deveniţi voluntari şi să participaţi alături de noi la activităţi trimiteţi-ne un e-mail la adresa event@marenostrum.ro