Actiuni de monitorizare a delfinilor esuati

In data de 05 mai 2007, voluntarii Mare Nostrum au identificat in teren doi delfini esuati în dreptul localitatii Costinesti. Este vorba de o femela si un mascul apartinand speciei Phocoena phocoena relicta (marsuin). Starea avansata de descompunere a cadavrelor nu a permis identificarea unei potentiale cauze a mortii acestora.

Incepand cu data de 14 aprilie a acestui an, Mare Nostrum a demarat actiunile de monitorizare in teren a delfinilor esuati pe sectorul Agigea - Vama Veche. Aceasta actiune face parte din activitatile desfasurate sub egida -Anului International al Delfinului-, cu sustinerea Danubius Travel Agency, parte a World of TUI.

Aceste activitati ne ofera informatii despre populatiile de delfini existente, dar si despre posibilele cauze ale mortii acestora. La monitorizari iau parte si voluntari din reteaua -Voluntari pentru monitorizarea delfinilor esuati-, formata din unitati scolare ale zonei costiere romanesti.

Din 14 aprilie si pana in prezent au fost raportate patru esuari de delfini, toate situtndu-se in perimetrul dintre Eforie Sud si Costinesti.

Monitorizarile de delfini esuati vor continua si in perioada urmatoare, pana in luna octombrie a acestui an. In acest sens, solicitam sprijinul populatiei din zona costiera de a raporta prezenta delfinilor (vii sau esuati) pentru a se putea actiona favorabil.

Anul 2007 a fost declarat -Anul International al Delfinului- in decembrie 2006, la Bonn, de catre United Nations Convention on Migratory Species (CMS), organizatia non-profit Whale and Dolphin Conservation Society (WDSC) din Anglia, TUI - unul dintre operatorii de turism din Germania. Anul Delfinului va fi marcat la nivel mondial prin numeroase actiuni de crestere a gradului de constientizare a cetatenilor cu privire la amenintarile asupra vietii acestor animale, si in special capturarea accidentala in plasele pescaresti.

Avem convingerea ca scopul de conservare a delfinilor nu este impartasit doar de membrii organizatiei Mare Nostrum, ci si de noi toti cei ce locuim in aceasta zona. De aceea, implicand cetatenii din comunitate, dorim sa acordam o sansa delfinilor din Marea Neagra!

2% din impozitul tau pentru viata delfinilor

Pana acum impozitul pe venitul tau intra in totalitate in bugetul statului, de acum, tu poti decide directionarea a doua procente din impozit catre protectia mediului.

rezenta delfinilor in Marea Neagra este un semn de sanatate al ecosistemului marin. Din pacate, ei au devenit specii pe cale de disparitie in Marea Neagra. Numarul deflinilor a avut de suferit din cauza poluarii marii dar, in aceeasi masura si datorita capturarii accidentale in plasele pescarilor. Pentru a elimina o cauza a mortii delfinilor, Organizatia Nonguvernamentala Ecologista Mare Nostrum deruleaza din 2006 un program de indepartare a delfinilor de plasele pescarilor prin instalarea unor dispozitive care emit ultrasunete cu o anumita frecventa determinand delfinii sa ocoleasca zona. Pana in prezent au fost montate 10 astfel de dispozitive. Pentru acoperirea intregului litoral mai este nevoie de achiziţionarea a inca 150 de astfel de aparate. Informatii detaliate despre aparatele hidroacustice si modul de functionare al acestora se gasesc pe site-ul organizatiei Mare Nostrumwww.marenostrum.ro sau www.delfini.ro

Contribuiti si dumneavoastra la salvarea delfinilor din Marea Neagra directionand 2% din impozitul pe venit pentru achizitionarea dispozitivelor de indepartare a delfinilor de plasele de pescuit. Nu dureaza mai mult de 5 minute. ONG Mare Nostrum se angajeaza sa foloseasca banii transparent, numai in scopul salvarii delfinilor. Oricand puteti lua legatura cu organizatia pentru a afla ce s-a realizat cu banii din impozitul dumneavoastra.

Ce trebuie sa faceti?

  1. Completati datele pe declaratia fiscala in functie de sursa dvs. de venit:
  • daca aveti venituri din salarii: completati declaratia 230 (punctele A si B)

Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuaa necompletata.

  • daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosinaei bunurilor, drepturi de autor, etc): completati declaratia 200 (punctul III) - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Puteti obtine declaratiile 200 si 230 de la sediul organizatiei Mare Nostrum - str. George Enescu, nr. 32, Constanta tel. 0241-612.422 sau le puteti cere administratiilor financiare.

Va rugam sa completati cu atentie toate datele, inclusiv datele organizatiei:

Nume: ONG Mare Nostrum
Codul de identitate fiscală: 7015190
Contul bancar al organizatiei: R010BRMA 0140 0148 3410 0000

  1. Trimiteti prin posta declaratia administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs. Termenul limita este 15 mai 2007!

Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatie.

Banii pe impozit se duc oricum, insa acum tu poti decide unde!
Salvati delfinii de la moarte cu 2% din impozitul dvs!

ONG Mare Nostrum, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa, Constanta, a amplasat, in data de 15 iunie 2006, 10 dispozitive hidroacustice de indepartare a delfinilor de plasele de pescuit

Preocupata de pericolele care ameninta delfinii din Marea Neagra, ONG Mare Nostrum deruleaza un proiect ce are ca scop asigurarea conditiilor adecvate de dezvoltare a populatiilor de delfini in zona costiera romaneasca prin diminuarea impactului negativ al activitatilor economice costiere asupra delfinului, in special a pescuitului cu plase - cauza capturilor accidentale. Proiectul se desfasoara cu sprijinul financiar al Global Environmental Facility - Small Grants Programme (GEF-SGP).

Proiectul urmareste :

  • cresterea sprijinului comunitatilor de pescari in actiunile de conservare a delfinilor din zona costiera romaneasca;
  • actualizarea informatiilor cu privire la delfinii esuati pe plaje si cauzele acestor accidente, precum si informatii privind migratia delfinilor; 
  • informarea si constientizarea turistilor si localnicilor din zona costiera romanesca cu privire la importanta delfinului pentru Marea Neagra. 

Din observatiile efectuate de catre specialisti, riscul cel mai mare de capturare accidentala a delfinilor in plasele de pescuit il reprezinta plasele stationare de pescuit (setci).

In scopul diminuarii impactului negativ al plaselor de pescuit asupra delfinilor, ONG Mare Nostrum a amplasat pe plasele stationare de pescuit 10 dispozitive hidroacustice de indepartare a delfinilor. Actiunea beneficiaza de consultanta stiintifica din partea specialistilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina -Grigore Antipa- Constanta. Rolul acestor dispozitive este de a tine la distanta delfinii de plasele de pescuit, avand capacitatea de a emite semnale ultrasonice in frecventa 5-160 kHz, in spectrul de lungimi de unda percepute de catre delfini.

Singurele unitati pescaresti implicate in acest proiect pilot (S.C. Imperator S.R.L., administrator Ali Ghiuve Ainur, din dreptul localitatii Tuzla si Asociatia Pescarilor Profesionisti ?Callatis? Mangalia, presedinte Gheorghe Anghel) au inteles importanta acestor dispozitive pentru reducerea numarului de capturi accidentale in zona costiera romaneasca.

ONG Mare Nostrum isi exprima speranta ca, pe viitor, cat mai multe unitati pescaresti vor adera la masurile de protejare a populatiilor de delfini din Marea Neagra!