Amplasarea dispozitivelor hidroacustice

În cadrul proiectului „Conservarea delfinilor din zona costieră românească, prin implicarea comunităţii pescarilor şi conştientizarea turiştilor”, finanţat de GEF SGP, Mare Nostrum venea cu o noutate dată de amplasarea, pe plasele staţionare de pescuit, a unui număr de 10 dispozitive hidroacustice de îndepărtare a delfinilor (ADD sau pinger). Ca o continuare a acestei iniţiative, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine, din zona costieră românească, în special a delfinilor”, va fi achiziţionat un număr de 50 de astfel de dispozitive.

Asigurarea condiţiilor adecvate de dezvoltare a populaţiilor de delfini, în zona costieră românească, se poate realiza prin diminuarea impactului negativ al activităţilor economice costiere asupra delfinilor, în special al pescuitului cu plase – principala cauză a capturilor accidentale.

Mare Nostrum va amplasa aceste dispozitive hidroacustice de îndepărtare a delfinilor, pe plasele staţionare de pescuit, beneficiind de consultanţă ştiinţifică din partea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa,.

01.jpg 02.jpg

Dispozitivele pot fi instalate pe toate tipurile de setci folosite, în pescuitul marin (setci fixe şi în derivă) şi sunt proiectate, pentru a ţine la distanţă delfinii de uneltele de pescuit. Acestea emit semnale ultrasonice, în frecvenţă 5 – 160 kHz şi au o durată de valabilitate între 2 şi 4 ani. Ele se montează pe plase, împreună cu 2 flotori, care să le poată susţină greutatea, în apă, şi au capacitatea de a acoperi o suprafaţă de 200 de metri de plasă. Se pot folosi pentru adâncimi ale apei de până la 200 de metri.

03.jpg 04.jpg

Este necesar ca unităţile pescăreşti implicate, în acest proiect, să înţeleagă importanţa acestor dispozitive, pentru reducerea numărului de capturi accidentale, în zona costieră românească.

Continuarea pilotării pingere-lor în 2012

Mare Nostrum a continuat activitatea de pilotare a dispozitivelor acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit, şi în 2012, prin intermediul proiectului "Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră", co-finanţat de către OMV-Petrom S.A.. 

IMG_4219.JPGIMG_4211.JPG

Astfel s-a ajuns la utilizarea unui număr de 75 de astfel de dispozitive. Intenţionăm să continuăm colectarea de informaţii cu privire la eficienţa acestora în apele Mării Negre şi pentru cetaceele ce ocupă acest habitat.

Până în acest moment, rezultatele obţinute sunt îmbucurătoare, în sensul reducerii cu 100% a capturilor accidentale de delfin în plasele de pescuit echipate cu astfel de dispozitive, dar în acelaşi timp am identificat necesitatea unui protocol riguros de manipulare şi conservare a dispozitivelor, nerespectarea indicaţiilor ducând la rezultate negative.

Pe parcursul anului 2013, activitatea a continuat, organizaţia reuşind achizitionarea unui număr de 25 de dispozitive. Astfel pentru anul 2014 intenţionăm să ducem mai departe aceat sudiu de cercetare în lupta noastră pentru a găsi metode de reducere a capturilor în plasele de pescuit şi implicit de conservare a cetaceelor din Marea Neagră, cel puţin pentru litoralul românesc al acesteia.

Pentru moment, activitatea de studierea a dispozitivelor de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit este susţinută prin intermediul Campaniei "Adoptă un delfin", campanie demarată în vara anului trecut.

Anul 2014 - a reprezentat un an de încercări datorate schimbării comportamentului de pescuit al pescarilor de la litoralul românesc, aceștia îndreptându-și atenția din ce în ce mai mult către specii relativ noi pentru valorificare (ex. fructe de mare) în detrimentul celor cu tradiție și valoare ridicată (ex. calcan) și implicit cele pentru care se utilizează scule cu periculozitate ridicată pentru cetacee. Insă rezultatele rămân îmbucurătoare, identificăm pescari noi, dornici să ajute și să implementeze un pescuit durabil, astfel anul acesta nu s-a alăturat o nouă antrepriză pescărească.

Cel mai important aspect este faptul că în toate cele 4 sezoane de testare, dispozitivele și-au menținut indicele ridicat de eficiență.

colaj_add.jpg

Pentru anul 2015 am avut la dispoziţie 25 de dispozitive pe care le-a, utilizat cu ajutorul a două antreprize pescăreşti.

Rezultatele nu au încetat să apară, fiecare utilizare fiind încununată de succes şi implicit de o şansă în plus, la viaţă, a unor posibile victime din rândul cetaceelor. Chiar şi după atâta timp şi colaborare întâmpinăm lipsă de interes sau teamă din partea unor "pescari".

Îmbucurător este faptul că activitatea noastră a demarat o serie de proiecte îndrăzneţe precum exemplul elevilor de la Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanţa care, împinşi de dorinţa de a face ceva pentru cetaceele din Marea Neară, au lucrat la realizarea unui astfel de dispozitiv. Mai mult decât atât proiectul a obţinut premiul I la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, secţiunea Ştiinţe Aplicate. Ne mândrim cu aceşti elevi, parte dintre ei voluntari activi în cadrul organizaţiei.

pingere_2015.jpg

Anul 2016 a evidenţiat şi mai mult schimbarea de comportament în ceea ce priveşte resursa urmărită de pescari, calcanul nemaifiind principala specie pescuită ci melcul rapana. Însă cele 25 de dispozitive acustice rămase funcţionale au fost amplasate în continuare pe plasele de pescuit dar cu o frecventă destul de redusă din cauza aspectului menţionat anterior.

Aceste dispozitive se dovedesc, în continuare, a fi o unealtă utilizabilă cu succes în reducerea prinderii accidentale în plasele de pescuit a cetaceelor (delfinilor şi marsuinilor).

pinger_2016.jpg